Cosplayharrastajien moniosaaminen

Cosplay, costume play eli ”pukuilu” on harrastusmuoto, jossa pukeudutaan kulttuurihahmon näköisesti tai sen inspiroimana. Cosplay on suosittua erityisesti animen, mangan ja pelien parista, mutta mikään ei rajaa sitä koskemaan vain näitä osa-alueita. Pukuilla voi yhtä hyvin länsimaisen kulttuurin tai sarjakuvien hahmoja, tai vaikka julkisuuden henkilöitä.

Anime ja manga ovat laajoja fanituskohteita hahmorepertuaariltaan ja genreiltään. Hahmojen ulkonäkö ja puvut ovat näyttäviä ja katumuodista poikkeavia. Cosplayharrastajat herättävät varmasti huomiota asuillaan ja taidoillaan.

Cosplaykisoja järjestetään useissa tapahtumissa Suomessa ja harrastus on kasvanut joillain jopa ammattimaisiin mittoihin. Muutamat harrastajat ovat nimittäin tehneet suunnittelusta, ompelusta ja toteuttamisesta itselleen työn. Maailmalla monet cosplayharrastajat ovat saaneet omia faneja ja heidän somekanavansa ovat hyvin suosittuja. Harrastuksena cosplay voi olla yksinkertaista valmiiden pukujen käyttöä, tai pikkutarkkaa ja monivaiheista työskentelyä, joka vaatii paitsi osaamista myös tarkkuutta, hermoja ja aikaa.

Puvut ja niiden luominen

Cosplay alkaa usein fanituksesta, ja siitä tunteesta kuinka haluaisi pukeutua kuin lempihahmonsa. Helpommin cosplayta voi kokeilla ostamalla valmispuvun ja peruukin, varsinkin jos kädentaitoja ei ole. Ompelutaitoiselle coslay tarjoaa jatkuvia haasteita ja kehittymisen kohteita.

Jokaisen hahmon vaatetuksen luominen lähtee suunnittelusta, kaavoittamisesta ja materiaalivalinnoista. Tarkoitukseen soveltuvia kankaita voi kysellä kokeneemmilta harrastajilta, jotka osaavat neuvoa miten materiaali soveltuu työhön. Aina tarvittavaa värimaailmaa ei ole kankaissa saatavilla valmiina, vaan harrastaja pääsee tutustumaan myös kankaiden värjäykseen ja käsittelyyn.

Peruukit ja meikkaus

Nettimaailma on pullollaan erilaisia peruukkeja, ja animehahmojen hiuksia harvemmin löytyy keneltäkään omasta päästä. Nettikauppojen maailmassa osa ostoksista onnistuu paremmin ja osa taas ei. Joillekin tunnetuimmille hahmoille löytyy myös valmisperuukkeja, mutta usein joudut muokkaamaan peruukkiasi hahmollesi sopivaksi. Hiuskuituja voi hankkia myös toisista peruukeista tai erikseen, jos haluat muokata peruukin hiusten volyymia tai pituuseroja.

Hahmolle uskollinen ulkonäkö saadaan tietysti meikaten. Hyvät meikkisiveltimet ja meikit ovat onnistuneen lopputuloksen tae. Katso vaikka videoita, kuinka ammattilaiset ja harrastelijat luovat uskomattoman upeita meikkejä, tehden itsestään kulttuurihahmon näköisen.

Rekvisiitta, esineet ja aseet

Monilla hahmoilla, varsinkin pelihahmoilla, on tyypilliset aseet, kilvet, haarniskat ja esineet, joista hahmo tunnetaan. Oikeita aseita ei julkisille paikoille saa viedä, eikä niitä saa käyttää edes esityksissä. Tästä syystä monet päätyvät tekemään esineet itse. Niin sanottujen proppien tekemisenkin oppii parhaiten tekemällä, sillä materiaaleissa ja työtavoissa vain mielikuvitus on rajana.

Cosplaytaidetta

Tässä vaiheessa on tullut varmasti selväksi, että helppoa ja halpaa cosplaypukujen luominen ei ole. Valmista mallia ei yleensä ole, ja onnistuminen on luovuudesta kiinni. Vaatii siis paitsi taitoa, myös mielenlujuutta ja tahtoa luoda haluamansa cosplayasu. Puvun tekemiseen menee myös huimasti aikaa, joten puvun kokoamista ei kannata aloittaa ihan viimeisellä viikolla ennen cosplay-tapahtumaa. Useimmiten aika meinaa kokeneiltakin harrastajilta loppua kesken, ja viimeiset korjailut tehdään edeltävänä iltana, tai jopa paikan päällä.

On virkistävää pukeutua joksikin ja heittäytyä samanhenkisten ihmisten pariin. Kauniit asut ja yksityiskohdat kannattaa myös kuvauttaa. Valokuvausta harrastavilta saat varmasti apua pukusi ja loistosi ikuistamiseen. Photoshootteja järjestetään myös tapahtumissa, mutta vartavasten cosplaykuvaamiseenkin keskittyneitä harrastajia löytyy. Kuvanmuokkauksilla ja miljöökuvauksilla voi päästä kuvissa mukaan hahmon oikeaan maailmaan.

Kisoissa löytyy erilaisia kategorioita aloittelijoista ryhmäesityksiin. Esiintymisessä oma pukusi ja heittäytymisesi pääsee koetukselle. Voit tarvita rekvisiittaa, taustamusiikkia, ääntä ja koreografiaa. Yleisön edessä jännitys tiivistyy, ja karsintakisoissa parhaat pääsevät jopa edustamaan Suomea maailmalle.

Leave a Reply

mts_best