Studio Ghibli

Muistatko lapsuudesta ne mahtavat illat, kun sai tuijotella TV:stä kaikkia lempiohjelmia? Monet meistä ovat katselleet televisiosta monia erilaisia sarjoja ja elokuvia lapsena, ja suurin osa niistä on ollut animoitua laatua. Jotkut sarjat ja elokuvat ovat saattaneet olla jopa animoitu japanilaisittain – tällöin tyylilajia kutsutaan animeksi.

Suomessa animesarjoista ehdottomasti kuuluisin on varmasti Muumilaakson tarinat, joka on erään japanilaisen animaatiostudion käsialaa. Monet autenttiset animesarjat ovat kuitenkin tulleet myös Suomessa tutuiksi: moni muistaa esimerkiksi Hopeanuoli-sarjan, Sailor Moonin ja Henkien kätkemää -elokuvan. Henkien kätkemää on Japanin tunnetuimman ja suosituimman animestudion tekemä – elokuvayhtiön nimi on Studio Ghibli. Mutta mitä muita mestariteoksia animen tähti Studio Ghibli on suoltanut ulos vuosien varrella, ja mistä Studio Ghibli sai alkunsa? Lue lisää tästä artikkelista.

Studio Ghiblin historia

Studio Ghiblin tarina sai alkunsa vuonna 1985, kun sen perustaja päätti vihdoin toteuttaa unelmansa animestudion muodossa. Perustaja Hayao Miyazaki oli jo studiota perustaessaan vahva animen visionääri, joka ei suostunut toteuttamaan mitä tahansa ideoita valkokankaalle. Studio Ghiblin tuotannot, ja siinä samalla perustaja Hayao Miyazakin tuotannot, ovat tunnettuja siitä, että ne ovat luonteeltaan mielikuvitusta pursuavia ja erittäin tunteisiin vetoavia.

Studio Ghiblin kaikki tuotannot ovat jollain tavalla Hayao Miyazakin käsialaa. Musiikit kauniisiin anime-elokuviin on tuottanut Hayao Miyazakin hyvä ystävä Joe Hisaishi. Ghiblin elokuvat tehdään animaatiostudiolla Tokiossa, joka toimii myös Studio Ghiblin pääkonttorina.

Studio Ghibli erottuu muista animaatiostudioista selkeimmin elokuvan valmistamisen tyylillään. Studio Ghibli on selkeästi anime-elokuvan tekijöiden taiteellista priimaa, sillä ohjaaja Hayao Miyazakille on aina ollut tärkeää se, että elokuva julkaisunsa jälkeen koskettaa ihmisiä ja saavuttaa suosion. Toisaalta, Studio Ghiblin periaatteena on aina ollut se, että vaikka elokuva saisi kuinka suuren suosion tahansa, sille ei saa tehdä jatko-osaa.

Kuten monilla indie-tyylisistä lähtökohdista ponnahtaneella taiteellisella studiolla, myös Studio Ghiblillä oli alkuun taloudellisia haasteita ja jopa ongelmia. Tällöin elokuvia saatettiin tehdä melkein nollabudjetilla, ja elokuvan levityksestä saadut tuotot saattoivat vain nipin napin kattaa elokuvan tekemisen kulut. Nykypäivänä Studio Ghibli on äärimmäisen menestynyt ja elinvoimainen elokuvatuotantostudio. Yksi suurimpia jakelukumppaneita Studio Ghiblillä on Disney, joka osti oikeudet liki kahdeksaan elokuvaan sekä levitysoikeudet kansainvälisesti elokuville Prinsessa Mononoke ja Henkien kätkemä.

Studio Ghiblin julkaisut

Studio Ghibli on vuosien varrella julkaissut monia erilaisia animefilmejä. Jos haluat katsoa ne kaikki, hae byggmax -liikeestä tarvikkeet hyllyä varten ja täytä hylly Studio Ghiblin DVD- tai Bluray-levyillä! Alla olevasta listasta näet kaikki Studio Ghiblin tuotannot.

Tuulen laakson Nausicaä 1984

Laputa – linna taivaalla 1986

Tulikärpästen hauta 1988

Naapurini Totoro 1988

Kikin lähettipalvelu 1989

Eilisen kuiskaus 1991

Porco Rosso 1992

Aaltojen kuohu 1993

Pom Poko 1994

Sydämen kuiskaus 1995

Prinsessa Mononoke 1997

Naapurini Yamadat 1999

Shiki-Jitsu (Ghiblin tytäryhtiön tuottama live-elokuva) 2000

Henkien kätkemä 2001

Kissojen valtakunta 2002

Liikkuva linna 2004

Maameren tarinat 2006

Ponyo rantakalliolla 2008

Kätkijät 2010

Kukkulan tyttö, sataman poika 2011

Tuuli nousee 2013

Prinsessa Kaguyan taru 2013

Marnie – tyttö ikkunassa 2014

Kimitachi wa dō ikiru ka (TBA)

Leave a Reply

mts_best