Miten animea voi harrastaa?

Japanilaista popkulttuuria, animea ja mangaa harrastavat monet. Yksinkertaisimmillaan se on animen katsomista ja mangan lukemista sekä j-popin kuuntelemista. Fanittaminen ja harrastaminen voi olla kuitenkin paljon muutakin.

Suosikkihahmot ja -sarjat vievät mennessään

Usein harrastaminen alkaa yhden sarjan lukemisesta tai katsomisesta. Jokin hahmo tai tarina on vain niin hyvä, että katsot sen alusta loppuun asti vaikka jaksoja olisi useampi sata. Ihastut kenties johonkin hahmoon palavasti, harjoittelet sen piirtämistä tai hankit erilaisia fanituotteita. Fanituotteet ja omien fanipiirrosten luominen on yksi tyypillisimpiä fanituksen muotoja. Keräily onnistuu niin dvd-julkaisujen, mangakirjojen kuin esineiden muodossa. Koska anime on niin valtavan suosittua jo Japanissa, sieltä löytyy valtavasti fanituotteita eri sarjoista. Monet suomalaisetkin yritykset tuovat Japanista aitoja fanituotteita keräilyyn. Keräilytuotteet voivat olla esimerkiksi kortteja tai figuureja, jopa animekalvoja alkuperäisten piirtäjien jäljiltä. Keräily voi siis olla pikkurahalla kasvatettavaa tai arvokkaiden tuotteiden haalimista.

Maailman laajentuminen

Usein suosikkisarja tutustuttaa uuteen sarjaan tai hahmoihin. Pian huomaatkin jo katsoneesi useampaa animea. Jossain vaiheessa tapahtuu herätys; tyylilajeja ja tarinasisältöä on hurjasti laidasta laitaan. Japanissa anime ja manga on kaikenikäisille, joten sitä löytyy pienille lapsille kuin aikuisviihteellekin. Löydät varmasti tiettyjä kaavoja ja genrejä, joten pääset nopeasti kärryille mitä itse tykkäät katsoa. Onko se nuoria sankaripoikia ja toimintaa tarjoava shounen vaiko haaremityylistä ihmissuhdedraamaa tai jopa kauhua? Jokaiseen muotoon anime taipuu, joten älä kuvittele tietäväsi siitä kaiken muutaman sarjan jälkeen. Animea on ehkä suppeinta katsoa dvd-julkaisujen varassa, koska sisältöä on niin paljon. Animeen keskittyneet suoratoistopalvelut tarjoavat huomattavasti enemmän sarjoja ja elokuvia kuin mikään levykauppa.

Pukeutuminen ja cosplay

Hahmojen fanitus, maailma tai puvustus voi alkaa kiehtoa niin, että haluaisit itsekin pukeutua teemaan sopivasti. Cosplay eli costume play on hahmoksi pukeutumista, puvustamista ja suunnittelua. Yksinkertaisimmillaan se voi olla ostettu valmis puku peruukkeineen, mutta intohimoiset ovat saaneet siitä itselleen ammatin suunnittelemalla mitä upeampia armoreita tai siipiä ja muita asukokonaisuuksia. Puvut voidaan siis kaavoittaa, suunnitella, ommella ja toteuttaa ihan alusta loppuun itse. Tosiharrastajan unelma voi olla kokonaan itsetehty luomus, jolla astella animetapahtuman cosplaykisan finaaliin. Toteuttamistapoja on monia eikä valmiita asuja erikoisemmista hahmoista niin vain löydäkään. Jos puvun suunnittelu kiinnostaa hyödynnä perusvaatteita. Esimerkiksi hyvät ja selkeät ralph lauren lastenvaatteet voivat toimia asujen pohjana. Mielikuvitus on tässäkin rajana.

Silmää kauneudelle

Oma fanitaide suosikkihahmoistasi voi olla hyvä portti luovuudelle ja omien tarinoiden keksimiselle. Ehkä innostut luomaan itse oman sarjakuvan tai hahmon. Animea voi yhdistää myös musiikkiin ja monet tapahtumat tarjoavat ns AMV-kisoja. AMV eli anime music video on itsetehty musiikkivideo animekuvituksella. Vaatii vain hieman ohjelma- ja tietokonetaitoja.

Ehkä sinulta ei suju käsityöt tai kiinnosta enää edes animen katselu. Voit kuitenkin olla silti harrastaja esimerkiksi apulaisena tapahtumissa, fanitaiteen hankkijana ja keräilijänä tai jopa valokuvaajana. Cosplayasujen kuvaamistakin voi harrastaa, vaikka ei itse pukeutuisikaan. Tai ehkä sinua kiinnostaa animen innoittamana pukeutua japanilaiseen underground tyyliin ja osaat yhdistellä vaatteita omaksi tyyliksesi.

Animen harrastaminen ei sido sinua harrastamaan tietyllä tavalla. Tapoja on yhtä monta kuin ihmistäkin.

Leave a Reply

mts_best