Japanilaiset animaatioelokuvat – Miksi anime on niin suosittua?

Pokemon ja Digimon toivat japanilaiset piirretyt länsimaisen massan suosioon. Tämän jälkeen mm. Hayao Miyazakin piirretyt elokuvat ovat nauttineet valtavaa, jopa kulttitasoista suosiota ympäri maailmaa. Anime tarjoaa jännittävän vaihtoehtoistodellisuuden, joka inspiroi monia ihmisiä.

Animessa on sekä tiettyä viattomuutta ja sinisilmäisyyttä että ytimekkyyttä. Usein anime-elokuvien päähenkilö kuvataan sankarimaisessa asemassa, ja tarinoihin liittyy mystiikkaa ja fantasiaa. Supervoimat ovat peruskauraa animesankareiden elämässä, ja ehkä juuri tämä herättää innostusta joidenkin katsojien keskuudessa.

Pokemon Muk character purple illustration monster

Pokemon

Pokemonit, eli Pocket Monsterit, rynnistivät länsimaihin voimalla 90-luvun puolivälin jälkeen. Ilmiö alkoi videopelien julkaisulla, mutta pian seurasivat piirretty tv-sarja ja lopulta elokuvat, jotka olivat kaikki jättimenestyksiä. Pokemon-brändin omistava mediayhtiö on tehnyt tähän menneessä jopa 46 miljardia pokemoneilla. Ensimmäinen elokuva ilmesty länsimaissa 1999, ja lehdistön negatiivisesta vastaanotosta huolimatta elokuva oli listan ykkönen julkaisuviikonloppunaan.

Studio Ghibli

Kulttimaineen saavuttanut Studio Ghibli ja studion kanssa elokuvia tehnyt Hayao Miyazaki ovat animen ehdoton loistotähti ja perusarvollinen vertailukohde. Studio Ghiblin elokuvat saavuttavat usein jännittävän todellisuutta ja fantasiaa erikoisesti sekoittavan kokonaisuuden vieden katsojansa mielikuvitusmaailmaan, joka silti tuntuu olevan jonkinlainen kuvaus oikeasta maailmastamme.

Henkien kätkemä, sekä Miyazakin että Studio Ghiblin elokuva oli kummankin ensimmäinen läpimurtoelokuva länsimaissa, ja se asetti valtavirtaan eksyvien anime-elokuvien standardit seuraaville vuosikymmenille asti. Arvion Henkien kätkemä-elokuvasta voi lukea täältä.

Manga painter

Death Note

Valtavirrassa hieman tuntemattomampi Death Note on kuitenkin ehdottomasti jokaisen anime-tietoisen henkilön tuntema manga- ja anime-sarja. Elokuva asettaa kysymyksen ihmisyyden merkityksestä ja yksilön vallasta. Mitä tavallinen ihminen tekee saadessaan ylivoimaiset voimat? Ja vaikka hän yrittäisikin vain auttaa, miten yhteiskuntamme todella reagoi oman käden oikeutta jakavaan sankariin? Death Notessa on animelle tyypillinen mutkikas ja yllätysrikas juoni, joka saa sydämen hyppäämään kurkkuun useaan kertaan.

Anime nuorten alakulttuurina

Anime tarjoaa jännittävän paon tavallisesta arjesta. Elokuvien lisäksi animeen liittyvät sosiaaliset yhteisöt ovat kasvaneet ja saavat yhä enemmän jäseniä. Animen vaikutus ei siis rajoitu vain ruudun ääreen, vaan harrastuksella voi saada myös kavereita.

Anime-elokuvien suosion kasvua selittää lämminhenkiset tavat ja uudet jäsenet tervetulleeksi toivottava yhteisö. Yhteisön kulttuuriin kuuluvat erikoiset asut ja asusteet sekä jännittävä elämänasenne, josta yhteisön jäsenet ammentavat väriä jokapäiväiseen elämäänsä mm. järjestämällä tapaamisia. Keskustelu ajautuu usein kaikille tuttuun aiheeseen, eli anime-elokuviin ja mangaan, ja näin elokuvasuositukset kulkeutuvat eteenpäin, ja animen suosio jatkaa pysäyttämätöntä kasvuaan.

Leave a Reply

mts_best