Japanilaiset anime-elokuvat

Tiedätkö mikä yhdistää Muumit, Peukaloisen retket, Maija Mehiläisen ja Alfred J.Kwakin? Ne ovat kaikki japanilaisia. Monia niistä on pidetty hollantilaisina tai saksalaisina ennemmin kuin japanilaisina. Kenties koska niistä ei löydy ”tyypillistä” japanilaista lookia: isosilmäisiä söpöja hahmoja. Japanilainen popkulttuuri tulikin jäädäkseen 2000-luvulla, ja se onkin yhdistänyt tuhansia nuoria. Anime- ja mangatapaamisiin kokoontu tuhansia nuoria, joita kaikkia yhdistää rakkaus japanilaiseen populaarikulttuuriin. Anime, manga, J-pop ja J-rock sekä cosplay, tuovat suomalaisia nuoria yhteen yhteisen harrastuksen kanssa. Suomalaisten animebuumi kuitenkin alkoi varsinaisesti 1990-luvun alussa, kun Totoro, Laputa tai Tuulten Laakson Nausicaä olivat vain kuiskauksia tuulessa. Mutta vuonna 1992 päästiin vauhtiin.

Akira toi animen ja anime-elokuvat Suomeen

Vuonna 1992 Rakkautta ja anarkiaa -elokuvfestivaali näytti elokuvan Akira (1988). Se oli ensimmäinen anime, joka saavutti mainetta länsimaissa. Sen myötä tietoisuuteen tuli japanilainen animaatio, jota on kuvattu omatakeiseksi ja jopa kunnianhimoiseksi. Elokuva Akira oli aikansa muotia, tuoden esiin cyberpunkia ja ihmiskunnan kohtaloon liittyviä kysymyksiä. 20 vuotta myöhemmin, anime on osa monien nuorten aikuisten ja lasten elämää. Miyazaki oli kuitenkin se, joka toi anime-elokuvat muun maailman tietoisuuteen. Hänen mielikuvituksellisia tarinoita pidetäänkin aikalailla piirroselokuva klassikoina kuten Disneyn elokuvia. Miyazakin elokuvista kotoisin ja kenties rakastetuin elokuva suomalaisten keskuudessa, on Naapurini Totoro. anime- ja mangaportaalissa esitellään useita eri sarjoja, mangaa ja animea, josta niin uudet, kuin vanhatkin fanit löytävät itselleen helposti sarjoja. Monesti näillä sivustoilla listataan muun muassa kirjojen ilmestymisajankohtia.

Anime sopii kaikenikäisille

Jos Miyazakin tuotannon on jo nähnyt, voi kenties mieluummin tutustua Mamoru Hosodanin tuotantoon. Suomessa on, kiitos Rakkautta ja anarkiaa -festivaalin, hänen tuotantoa tuotu esille. Hänen tekemiä elokuvia ovat muun muassa The Girl Who Leapt Through Time, Summer Wars ja Wolf Children. Uusin elokuva Hosodalta on nimeltään Poika ja peto. Elokuvien ja sarjojen saanti DVDlle on helpottunut vuosien varrella, kun näiden suosio on noussut. Suuren valikoimansa ansiosta anime-elokuvat ja -sarjat viihdyttävät suurta määrää katsojia, aina vauvoista vaareihin. Sarjoja löytyy kasapäin myös internetistä, missä niitä pystyy katsomaan ilmaiseksi useilta eri sivustoilta. Tarvitaan vain vähän englannin kielen taitoa. Monet sarjoista ottavat myös kantaa erilaisiin yhteiskunnan ongelmiin ja kysymyksiin, joko vakavalla tai humoristisella tavalla.

 

Leave a Reply

mts_best